Hur reducerar jag rynkor under ögonen?

Rynkor under ögonen är en naturlig del av åldringsprocessen. Men det finns lyckligtvis ett och annat trix för att reducera dessa rynkor.

När vi blir äldre tappar huden förmågan till att förnya sig och huden under ögonen är extra utsatt, eftersom att huden där är så tunn. Därför får man rynkor mycket snabbare på dessa ömtåliga områden.

Orsaken till rynkor under ögonen

Den vanligaste orsaken till fina linjer och rynkor runt ögonen är ganska enkelt på grund av åldrande. 

Men det finns olika typer rynkor allt efter hur de uppstår:

  • Dynamiska rynkor: Med tiden kan muskelsammandragningar under huden orsaka dynamiska rynkor. Dessa brukar visas när musklerna används, till exempel när du ler. De utvecklas ofta mellan ögonbrynen och i pannan.
  • Kråksparkar: Detta är rynkor intill dina ögon, de är också ett exempel på dynamiska rynkor. 
  • Statiska rynkor: Hudskador orsakar statiska rynkor, dessa förblir synliga även när ansiktsmusklerna är i vila. Med tiden kan dynamiska rynkor bli statiska rynkor. Exponering från solen, rökning och dålig näring kan alla bidra till statiska rynkor. 
  • Rynkveck: Det här är den åldersrelaterade typen av rynkor som gör att huden tappar fullhet och fasthet. Det utvecklas vanligtvis mellan näsan och munnen, men det kan också förekomma under ögonen. 

Det är flera saker som kan främja ålderstecken under ögonen:

UV-strålning

Skadliga UV-strålar bryter ner kollagenet i din hud. Kollagen fungerar som en byggnadsställning som binder din hud ihop och är nyckeln till att hålla din ansiktsform över tiden.

UV-stråler kan komma från solexponering eller solarium. 

Obeskyddad exponering för UV-strålar leder till för tidigt åldrande av huden och utveckling till rynkor.

Rökning

Bortsett från ålder är rökning den viktigaste orsaken till rynkor hos kvinnor och män.

Rökning utsätter huden för oxidativ stress och skadar kollagen och elastin. 

Dessutom smalnar rökning till blodkärlen i ansiktet, hindrar cirkulation i blodkärlen och dränerar huden av vitamin A. 

Ansiktsuttryck och rörelser

Ansiktsuttryck, som att le och rynka pannan, kan leda till att det utvecklas fina linjer i ansiktet. 

Sömnvanor kan också ge fina linjer om ansiktsmusklerna pressas upp mot en kudde varje natt.

Forskning visar att att sova med ansiktet mot kudden kan orsaka linjer under ögonen.

Bli av med linjer och rynkor under ögonen

Det är flera saker du kan göra för att reducera linjer och rynkor under ögonen:

  • Vissa hudkrämer och serum lovar att reducera synligheten av linjer. 
  • Prova ansiktsövningar som kan hjälpa till med att stramma upp huden, så som ansiktsyoga
  • Ta tag i allergier: allergier kan ge rinnande ögon och få huden att kännas torr. Behandla dina allergier, även för hudens del. 
  • Exfoliera försiktigt: Du kan försöka att försiktigt exfoliera torr hud under ögonen för att stimulera ny cellväxt. Kom ihåg att använda produkter som är till för det området. 
  • Återfukta med ögonkräm: Brist på fukt kan föra linjerna under ögonen mer synliga. Du bör gå för en fuktighetskräm som är rik på ingredienser som främjar cirkulation och ny cellväxt, så som till exempel hyaluronsyra. Serum kan också bidra till att kyla ner och reducera fina linjer.
  • Ett hälsosam kost: Vissa forskare menar att det är ett klart sammanhang mellan en hälsosam kost och en fast och fin, ung hud. Passa på att få i dig rikligt med vitamin C, då detta är viktigt för att upprätthålla en normal kollagenbildning.

Det finns många anti-rynkkrämer och serum på marknaden. Men det är väl värt att notera att många av dem i bästa fall bara har en blygsam effekt på rynkor. Vissa människor väljer kosmetiska ingrepp, men detta kan ha stora biverkningar.

Det bästa du kan göra för att reducera rynkor under ögonen, är att undvika exponering från solen, fimpa ciggen, återfukta huden varje dag och att ha en hälsosam livsstil. 

Prata med en hudspecialist

Det är inget fel med rynkor och linjer under ögonen. Men kanske har du provat båda olika hudvårdsprodukter och dessutom försäkrat dig mot UV-strålar utan att detta har hjälpt.

Om du tycker att rynkorna är irriterande, kan det vara en bra idé att prata med en hudläkare som kan hjälpa dig vidare.

Effektiv förebyggning från insidan

Det är viktigt att äta en kost som är rik på vitaminer som är bra för huden, så som B-vitaminer och vitamin C. Dessutom bör du passa på att få i dig kollagen då hela 75% av huden består av kollagen. Hyaluronsyra hjälper också huden med att binda fukt till huden. 

GreatSkin är en produkt som innehåller  1000 mg kollagen, förutom C-vitamin som bidrar till normal kollagenbildning, vilket är viktigt för hudens normala funktion. Tillskottet innehåller även 10 mg hyaluronsyra som har den viktiga uppgiften att binda vatten till kollagen och ge huden fukt. De två skönhetsvitaminerna biotin (B7) och riboflavin (B3) hjälper till att bibehålla normal hud.

Prova 

GREAT

SKIN 

i 60 dagar

50% rabatt – endast 174:-

Skriv in ditt personnummer

Du skickas vidare till ett förhandsfyllt beställningsformulär med information kopplat till ditt personnummer, där du läser mer om abonnemanget och villkoren innan du beställer. Du beställer ingenting nu.