Lär dig hudvårdsrutiner som ett proffs!

Kickstarta dagen med att ge din hud det allra bästa från badrumshyllan. I denna guiden ska gå igenom hudvård steg för steg. Vad spelar pH-värdet för roll? När ska applicera de olika produkterna på huden?

Och hur är det med kosttillskott? Kan ett litet piller boosta din hud?

Gör dig redo att läsa om allt som din hud behöver, och slutligen ger vi dig det bästa tipset för att få en hjälp på vägen.

Läs också: Hur blir jag av med rynkorna under ögonen?

Därför är ordningen så avgörande

Din badrumshylla kan vara fylld med olika produkter och behandlingar för din hud. Men vad du kanske inte är medveten om är hur viktigt det är att ta bort hudvård i rätt ordning.

Att inte följa rätt hudvårdsrutin kan få konsekvenser:

 • Produkterna går inte in i huden: Detta kan hända om du applicerar tunna, flytande eller vattenbaserade produkter ovanpå tjocka och oljiga krämer. De tyngre produkterna kommer att lägga sig som ett lager på huden och förhindra att de lättare produkterna att ta sig in.
 • De deaktiverar varandra: Eftersom vissa aktiva ingredienser är avsedda att användas separat kan resultatet bli att produkterna deaktiverar varandra, det vill säga att en oönskad kemisk reaktion äger rum. Din hud får inte ut potentialet i hudvårdsprodukterna.
 • Du kan även skada din hud: Om du inte lägger produkterna i rätt ordning och följer en bra hudvårdsrutin, så kan du göra mer skada än nytta för huden. Om du till exempel använder serum efter du applicerat olja, så kan det göra huden torr och uttorkad, eftersom den inte får tillgång till tillräckligt med återfuktning. Därför ska du inte heller lägga på serum efter solskyddsfaktor, då detta minskar skyddet och kan orsaka för tidigt åldrande.

Les også: Hyaluronsyre: Nøkkelen til hydrert hud

Fyra råd för en bra hudvårdsrutin 

Det här är rätt ordning när det gäller att förvärva bra hudvårdsrutiner:

 • Från tunnast till tjockast: Jobba dig fram till den tjockaste produkten. Starta med de mest vattenbaserade produkterna, så som toner och serum. Efteråt lägger du över tyngre och mer fuktighetsbaserade produkter, så som krämer och oljor, och sist av allt är solskyddsfaktor på vår/sommar.
 • Vattenbaserat innan oljebaserat: Olja och vatten går inte att blanda. Olja kan förhindra vatten från att träna in i huden. Det betyder att du behöver applicera vattensbaserade produkter först. Låt det sjunka in i huden, och applicera därefter oljebaserade produkter över det.
 • Lägst till högst pH: Om du använder dig utav aktiva ingredienser, är det viktigt att känna till det ungefärliga pH-värdet på produkterna, och gå från lägst till högst. Sura produkter (pH 3,0 till 4,0) bör alltid appliceras före mer nøytrale (pH 5,0 til 7,0). Du ska inte blanda låg och hög pH. Detta är viktigt för att ingredienserna ska fungera optimalt.
 • Olika pH-värden: En utmaning kan vara att några av de tyngre, krämiga produkterna innehåller lägre pH-värde än de lättare, vattenbaserade. I såna tillfällen är det bäst att applicera de på olika tider på dagen, istället för att riskera att ingen av produkterna får tränga in i huden ordentligt.

Kickstarta morgonen med en riktig hudvårdsrutin

 1. Det allra första du bör göra när du vaknar, är att skölja ansiktet med friskt, kallt vatten. För någon är detta tillräckligt. Men det bästa är att använda en bra rengöring. Detta kommer ta bort gammalt talg, svett och nattens döda hudceller. Du bör alltid rengöra huden både på morgonen och kvällen.

Välj en ansiktsrengöring som inte torkar ut huden, och som är fri från sulfater. Rengör gärna huden två gånger efter varandra för att ta bort alla orenheter.

 1. En bra hudvårdsrutin innebär också att exfoliera huden. Detta tar bort döda hudceller och lämnar en fin lyster. Du kan använda dig av en silikonrengöringsborste eller en fin skrubb som inte skadar huden.
 1. Efter att du har gått igenom huden med en fin skrubb eller silikonborste, applicera toner på huden. Detta kommer göra proerna mindre, och t-zonen blir mindre blank. Dessutom tar en toner bort överflödig smuts, talg och olja från hudytan. En toner hjälper dig också att bibehålla rätt pH-balans i huden. 
 1. Kemisk exfoliering: Välj en produkt som tar bort döda hudceller på djupet. Du kan välja mellan AHA-syror som glykolsyra eller mjölksyra eller BHA-syror, såsom salicylsyra, eller en kombination av dessa. Gemensamt för dem alla är att de kommer att exfoliera hudytan. BHA har också den extra fördelen att rengöra porerna. 

Men kom ihåg att AHA-syror också gör huden känsligare för solen, medan BHA har ljusskyddande egenskaper och därför är bäst att använda på morgonen. 

Fin hud med bra hudvårdsrutiner
 1. Så var det ögonen. Eftersom huden runt ögonen inte har oljekörtlar som håller den återfuktad, bör du ge detta partiet extra fukt. Du kan använda vanlig fuktighetskräm, men helst bör du välja en kräm som är lämplig för ögonen, dvs en ögonkräm eller ett ögonserum – också för att förhindra fina linjer. 
 1. Använd ett behandlingsserum. Använd ett serum som innehåller aktiva ingredienser. L-askorbinsyra (den aktiva formen för C-vitamin) är bra för antioxidantskydd och för att lysa upp mörka fläckar på huden. Du kan också överväga niacinamid, som också är en antioxidant som behandlar pigmentering, rynkor, finnar och rodnad.
 2. Återfuktande serum. Detta steg handlar om att ge huden lätt återfuktning. Leta efter ett serum eller essenser som innehåller fuktgivande ingredienser, såsom hyaluronsyra, glycerin och aloe vera, som drar vatten in i huden.

Kom ihåg att du också kan ta hyaluronsyra i tablettform. Detta kommer återfukta din hud från insidan och ut.

 1. Det är inte alla som behöver ansiktskräm. Om du har fet hud, kommer du långt med bara ett serum, en olja eller solkräm. Kolla efter en ansiktskräm som innehåller fuktgivande ingredienser, och som inte innehåller silikon eller lukt.   
 1. Ansiktsolja. Om du vill använda ansiktsolja bör detta vara det sista steget i att återfukta huden. Olja har ocklusiva egenskaper som binder vatten och förhindrar att fukt tränger ut. Välj en olja som har mättade eller enkelomättade fettsyror.
 1. En bra solskyddsfaktor. Detta är det viktigaste du kan ge din hud. Solskyddsfaktor ser till att reflektera ljuset bort från huden. Solens strålar (UVA och UVB) kan leda till för tidig åldrande av huden och orsaka pigmentfläckar. Undvik att bli solbränd med andra ord! 

Pjuh. Då har vi gått igenom de viktigaste hudvårdsrutinerna för att ge huden naturlig lyster och näring inifrån och ut. Men.. så var det sminket:

 1. Du kan avsluta rutinen med smink om du känner att du är i behov för det. Smink kan till exempel täcka rodnad, mörka fläckar eller missfärgning. Du kan välja en bra primer under en foundation eller en färgad dagkräm innan du avslutar med en concealer. Du kan också bara använda en concealer. Ett lätt puder håller makeupen på plats hela dagen.

Men kanske tycker du att denna processen kräver lite… arbete? Ja. Det går såklart att ”fuska” lite. Om du väljer ett kosttillskott som innehåller viktiga fuktgivande ämnen och vitaminer, kommer du långt med att ge din hud allt den behöver! 

Ren hudvård i pillerform

GreatSkin innehåller hela 1000 mg kollagen, förutom C-vitamin som bidrar till normal kollagenbildning, vilket är viktigt för hudens normala funktion. Tillskottet innehåller även 10 mg hyaluronsyra som har den viktiga uppgiften att binda vatten till kollagen och ge huden mycket fukt. De två skönhetsvitaminerna biotin (B7) och riboflavin (B3) hjälper till att bibehålla normal hud.

Så om du gillar at göra det enkelt, är GreatSkin den bästa lösningen för din hud.

Prova 

GREAT

SKIN 

i 60 dagar

50% rabatt – endast 174:-

Skriv in ditt personnummer

Du skickas vidare till ett förhandsfyllt beställningsformulär med information kopplat till ditt personnummer, där du läser mer om abonnemanget och villkoren innan du beställer. Du beställer ingenting nu.